:: CoNtEnGaN dEmi cOnTeNGaN 1::

13 December 2009

Hari ini terasa seronok sangat. Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT; kuberjaya menghabiskan bacaan dua buah buku iaitu buku pertama berjudul 'Ubat Hati' dan novel 'Ladang Hati Mustika'.
Antara sedar atau tidak kedua-dua judul buku ini berkaitan 'hati' (",)

UBAT HATI merupakan karya Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood bersama Ida Ezyani Othman. Sebuah buku motivasi diri. Memang bersesuaian dengan minat Ina dalam lapangan kaunseling!hihi...

LADANG HATI MUSTIKA pula hasil nukilan Ummu Hani Abu Hassan yang merupakan mantan MPR! Buku ini telah lama Ina teringin untuk membaca, acapkali terlihat iklan dalam majalah Anis tentang promosi buku ini. Akhirnya, Allah SWT permudahkan langkah Ina dengan menemui buku ini di perpustakaan awam. Tidak mungkin Ina lepaskan peluang keemasan untuk meminjam dan mengembara isi kandungannya. Pada pendapat Ina, jalan ceritanya seakan berkaitan dengan kisah hidup dan pengalaman yang dilalui oleh penulis. Mungkin cerita benar, siapa tahu?hehe...nanti Ina ziarah blog penulis ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut! :)

Selesai dua buku ini, ada empat buah buku lagi yang sedia menanti! Ina bersyukur sangat dengan peraturan baru perpustakaan yang membenarkan seorang individu meminjam '4 buah buku dan sebuah majalah'. Maka, dapat la Ina bolot semua buku yang menarik perhatianku! :)

Esok, Ina akan mula bekerja! Agak awal kubekerja daripada target sebenar. Tawaran kerja yang 'baik' dan mejanjikan 'income' yang agak lumayan pada kaca mata Ina Nailofar, jadi, kukira tidak perlulah kumembuang masa memikirkan lagi. 4 hari bekerja, 2 hari cuti. Tidak tertekan sangat la kan. Cabaran yang harus kuhadapi adalah untuk melepak dengan membaca buku kegemaran dan berkarya! Tetapi seorang sahabat ada menasihatiku, walau sesibuk mana pun, setiap hari luangkan masa 1 jam menulis. InsyaAllah, akan kumanfaatkan setiap detik yang berlalu!

Projek untuk menukar imej blog ini akan kuteruskan sedikit demi sedikit. Daripada Imej lama "Kolej Hayat' yang menekankan perjalanan suka duka persekolahan ( fokus kehidupan pelajar STPM ), maybe akan berhijrah menjadi blog 'Muslimah berjiwa besar' pula. Hehe...Segala pautan ke wacana ilmu yang menghubungkan blog guru-guru STPM mungkin akan dibuang. Jauh disudut hati terasa sayang pula untuk mengubah segala isi yang asal kerana berkemungkinan boleh dimanfaatkan oleh adik-adik junior di SESS tetapi agak mengganggu penampilan dan stail projekku yang baru! Fikir sehabis baik Ina Nailofar! Berfikir seperti mana orang menyangka yang anda boleh berfikir. Ai, sukar juga untuk berfikir!hihi ( Berfikir pelita kehidupan )

Akhir kalam, doakan kudapat serasi dengan alam pekerjaan esok! :)

Salam kemesraan berutus senyuman.

3 Lontarkan KALAM anda:

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD said...

salam..teruskan menulis..lama x g blog ina..mg sihat..insyaAllah mg niat d hati tu di makbulkan oleh Allah swt..keje leklok dik..salam alaik..

Shukri Mohd Ali said...

salam.

selamat bekerja dan kerkarya =)

Ina NaiLofar said...

To Nurul Hidayani dan Syukri =
May Allah bless u all :)