Surat Untuk Adik ♥

28 November 2010

Dikesempatan ini kutitipkan bait-bait kata buat adik tersayang.

Antara nikmat berharga pemberian Ilahi,
Pelayaran duniawi ini,
Menemukan kita,
Dalam ikatan adik dan kakak,
Yang tiada secantik lukisan dapat kubayangkan.

~ Saya dan sesuatu ~
:: Nama diberi Muhammad Hazwan Bin Mohd Fisol ::


Kau bertuah,
Kumbang seekor antara lima bunga,
Anak ketiga daripada enam adik-beradik,
Kelahiran yang amat dinanti-nantikan,
Di pihak emak pastinya,
Untuk apa?
Inilah yang kau perlu sedar.

Aku,
Insan bergelar kakak,
Punya tanggungjawab,
Mengetukmu dari daerah kelalaian itu,
Punya suara untuk dilontarkan,
Wakili keluarga bahagia kita,
Perlu kau dengar,
Sehikmahnya...
Sedarlah...
Kami punya impian dan harapan,
Yang perlu kau realisasikan,
Bertepatan waktu,
Menghampiri 3 Disember nanti,
Genap usiamu 19 tahun,
Jika bukan sekarang, bila lagi?
Jika bukan kamu, siapa lagi?
Jika bukan di sini, di mana lagi?

Adikku,

Seakan baru terbayang kau ke melangkah ke bumi PUO,
Kini...
Dan hari ini,
Bermulalah semester keempat,
Menjanjikan LI selama lima bulan,
Bakal kau tempuhi,
Meredah Penang Bridge setiap hari,
Semoga kau pelajari sesuatu di sana.
Bukan melencong ke QB semata :)

Usah gelisah dengan result terkinimu,
Masih 3 keatas right?
Ku yakin, kau pelajari sesuatu daripadanya,
Majulah derap langkah kehadapan,
Kerana kau bakal melalui konvokesyen dahulu...mendahuluiku... :)
Jadilah anak lelaki yang terbaik dalam keluarga.
Kau tersangat mampu!

Berusahalah...demi masa depanmu.

~With love and prayer~

Mood : Mahu menukilkan sesuatu buat adik tersayang. Namun, terasa kaku yang amat sangat...ekoran lama tidak menyusun kata...hampir dua tahun sepi dari dunia itu.

Tekad : Sedang berusaha untuk menamatkan penyepian itu. Chaiyok2 :)

6 Lontarkan KALAM anda:

Anonymous said...

amboi sayng bebenor kat adik dia....kak dia cm ner plak??
wat la pasai tragedi 27 nov 2010..=p

ahsfantasy24 said...

salam ziarah..terima kasih kerana sudi meninggalkan komen.. :)

AinuL HayaT said...

Ayong,

Mestilah...adik laki sorang je...hehe

Tragedi 27 Nov? Biarlah bersemadi di hearty saja la...huhu
Tu story about u..drift sgt.. :)

ahsfantasy24,
blog bujang susah yang membawa saya ke blog awak... :)

Nurina Izzati said...

masya Allah,
luv this!
=)

Anonymous said...

Saya,,,muhammad ghazali mengatakan entri ini agak boring...

AinuL HayaT said...

Nurina Izzati,

Syukran - Redha Allah kita dambakan :)

Saudara M.Ghazali,

TQ...saya hargai keterbukaan anda mengemukakan komen jujur.

Persoalan, mungkinkah anda seorang yang boring sehinggakan apa jua yang dilihat, dibuat dan dibaca kelihatan boring2 belaka? :)

Wallahua'lam