:: CoNtEnGaN 22 RaMaDhAn 1430H ::

11 September 2009

.: SaLaM RamaDhaN Berutus SenYuMan :.

( Apa khabar IMAN kita ketika ini? )


Setelah mendapat rungutan daripada hamba-hamba Allah yang menyatakan perasaan hampa datang ke 'KoLeJ HaYaT' tetapi tiada entri terkini...Ina manfaatkan kelapangan masa yang ada ( yeke x busy??? ) tatkala insan lain enak dibuai mimpi indah ini untuk menconteng baris-baris kata buat pedoman bersama...hihi


Alhamdulillah...dengan izin Allah SWT, sempat Ina mengerjakan Solat Sunat Tarawih di Surau Taman Murai Jaya setelah beberapa hari Ina hanya mengerjakan secara bersendirian di rumah. Itu pun merupakan hasil cetusan idea seorang hamba Allah yang prihatin akanku...yelah, Ina banyak mengadu kepadanya masalah Ina di awal Ramadhan yang lalu...Selepas pulang daripada Tarawih Ina selalu mengalami kemalasan untuk study sedangkan Trial STPM'09 just around the corner...so untuk memastikan kelancaran study tidak terbantut dek sikap malas dan sering keletihan itu dan juga tidak terlepas mengutip pahala-pahala sunat yang bergelimpangan di bulan yang mulia ini, maka terhasillah idea bernas itu...Ina terima kerana ia relevan untuk Ina lakukan di saat-saat genting ini. Katanya, 'buatlah setakat mana yang Ina mampu'.


Syukur ke hadrat Ilahi, setelah 3 hari menghadapi cabaran "Trial STPM09" akhirnya dapat rest sekejap 2 hari ( yelah, cuti hujung minggu budak sekolah ) hihi...( sebab itulah semalam berkesempatan buat Tarawih berjemaah di Surau TMJ coz malam tu skip study jap...teruk kan perangai manusia ni???hihi...tambah online lak... :)


Apapun yang terjadi hari ini telah berlalu...

Esok yang bakal menjelma...Ina manfaatkan sebaiknya!
Pastinya persediaan untuk kertas seterusnya pula yang sememangnya menjanjikan cabaran yang lebih hebat untuk Ina.


Ingat Ina = "One step closer to university...everything begins with u and ur own hard work!"
Dalam kesibukan study...ada nawaitu nak beramal jariah juga...hehe...
Tahun ini Ina nak bagi 'kad raya' kepada 12 insan terpilih...
( agak-agak siapa yang bertuah??? )
Di bawah merupakan senarai nama penerima :-
( plan bagi Hari Jumaat depan, letak atas meja mereka saja...selepas usainya Trial STPM la )
1. Puan Solehah Abd Hamid ( Cikgu BM Ina yang paling berdedikasi di dunia )
2. Ustazah Nurul Huda Yusop
( Cikgu Tamadun Dunia & Tamadun Islam juga merangkap Guru Penasihat Persatuan Pendidikan Islam...maaf seandainya Ina x jalankan tugas Pengerusi PPI dengan baik)
3. Puan Norizan Yusoff
( Cikgu Sejarah Malaysia & Sejarah Asia Tenggara, penulis buku rujukan Sejarah F6 dan Guru Tingkatan 6 UUM )
4.Puan Rohana Shapii ( Cikgu Biasiswa, selalu buat baik dengan dia bila hujung2 bulan...hihi )
5. Puan Roni Samsudin ( Cikgu yang paling baik, macam kakak Ina sendiri la...suka belanja makan & pelawa tidur rumah dia yang cantik tue...hehe)
6. Puan Zurina Ismail ( Guru Penasihat Pengawas Keceriaan, sori yea saat2 akhir malas bertugas...hehe...)
7. Puan Saadiah Muda ( Dulu Cikgu Kimia Ina, sekarang guru penasihat PPIM...hope cikgu berpuas hati dengan Kem PUTERI yang lalu )
8. Puan Siti Hawa Abd Rahim ( Dulu Cikgu Biologi Ina...kini cikgu Rumah Sukan Hijau, maafkan Ina kerana malas buat tugas...haha )
9. Puan Mazani ( Cikgu Kelab SETIA...bagi sijil free kat Ina...x perlu jalankan tugas..hihi)
10. Puan Masita Bt Rejab ( PK Pentadbiran SMKSE )
11. Puan Rohana Salleh ( Guru Disiplin SMKSE yang paling bergaya dan garang )
12. Cik Azlinnor Hanim Abd Razak ( ckg add math ina time SPM'07 dlu... :) amat ina hormati )

***Buat kawan-kawan = kita mesej jelah...x sempat da nk btradisi kad raya...darurat ni...Exam!Cikgu2 lain la coz banyak nak kena minta maaf beradab sikit kan...

Kepada Emak tersayang...Puan Azizah Yusoff, Ina nak minta maaf juga coz tak sempat nak tolong mak balut hamper...tengok2 dah siap 20 hamper mak balut...hihi...mak memang rajin...sebab tue abah sayang sangat kan!hihi

Kak Yong dan Iwan seronok sakan nak balik raya kat kampung di Kelantan.
Mentang-mentang la sistem cuti poli bukan seperti budak sekolah da...sengaja nak menguji kesabaran Ina menghadapi Trial...huhu

Jumpa di Kelantan raya nanti... (",)

Tahun ini, kehilangan dua insan tersayang ( family belah mak ) iaitu Abg Bismi dan Moyang lelaki, Tok 'Ase... Al-Fatihah untuk mereka.


Rindunya nak kelik beraya di Kota Bharu, Kelate...
Tak sabar nak jumpa Bak & Mak Tok :)
Semoga Aidilfitri yang bakal menjelma menjanjikan sinar kebahagiaan buat kita sekeluarga!

Panjang pula contengan kali ini...hihi

Baiklah, dikesempatan ini Ina nak minta maaf seandainya terdapat silap dan salah sepanjang contengan dalam 'Kolej Hayat' ini...

Manfaatkan ruang masa di penghujung ramadhan ini untuk beribadah dan bertaubat, andai ini Ramadhan yang terakhir!

wassalam...




7 Lontarkan KALAM anda:

mizaranun said...

Salam dek Ina..
Camne ngn trial ok ek..
Semoga berjaya..

Ehmm nk beraya kt klate ker..Jmpula g beraya dumah pakcik..nati pakcik hidangkan ketupat tawar cicah nisan cair..pernah mkn ke? hikhikhik

Jamilah Mohd Norddin said...

Wah, seronoknya Ina.. Tak mengapa online sekejap, tunaikan hasrat orang yang ebrkunjung di sini..

Terbaik untuk STPM!!!

Selamat menghadapi hari-hari terakhir Ramadan.

p/s: Huhu, akak tahun ni, sekeping pun tak beli kad raya.. Makin besar makin hilang rasa seperti zaman muda dulu. hehe, dah tua.

Ina NaiLofar said...

To pak cik = kelate kt mn? kg ina kt pengkalan chepa, depan airport...hihi...resipi ape tue?xprnh lg...juz nk wit rya!!!!haha

To akk tersayang = ina pun beli kad utk ckg2 sj... :)
ina amik ayat akak kat blog tue, x prasan ke?hihi

Faarihin said...

Salam Ramadhan ina..
nak wet raya eh..
amik lah duit raya kat blog akak tu.. huhuhu.. (^__^)

slamat pulang nanti... good luck pekse juga..

Ina NaiLofar said...

To faarihin = tq akak...May Allah bless u :p

KUNYiiL said...

salam
slmt ari raya...
.teruskn pjuangan

Ina NaiLofar said...

tq kunyil...pengunjung baru ni...:)