:: Rayakan Aidil fitrimu Dengan Sunnah! ::

17 September 2009

Bulan Ramadan yang penuh keberkatan telah sampai ke penghujungnya. Kini Aidilfitri menjelang tiba. Aidilfitri disambut dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan kerana itulah tanda bahawa perjuangan melawan hawa nafsu di bulan Ramadan telah berjaya.

Tapi ini bukan bererti perjuangan tersebut berhenti setakat itu sahaja sebaliknya amalan-amalan baik yang dilakukan sepanjang bulan Ramadan wajar diteruskan dan amalan yang haram adalah ditegah. Namun dalam keghairahan dan kegembiraan menyambut hari raya yang mulia, umat Islam diingatkan agar jangan melampaui lunas-lunas dan batasan yang telah ditetapkan oleh Islam.

Ini kerana dibimbangi, hari raya yang dijadikan oleh Allah SWT sebagai anugerah kerana kejayaan hambanya beribadah dan berjuang melawan hawa nafsu selama sebulan bertukar menjadi hari untuk menghimpunkan dosa-dosa yang tidak dapat dilakukan sepanjang Ramadan.

Islam telah memberikan beberapa garis panduan yang sewajarnya menjadi amalan umat Islam dalam menghadapi kemeriahan berhari raya.

Antara amalan sunat yang juga merupakan Sunnah Nabi SAW menjelang Hari Raya ialah :-

  1. Bertakbir dan bertahmid kepada Allah SWT bermula dari waktu terbenam matahari malam hari raya sehingga imam mengangkat takbiratul ihram sembahyang hari raya. Firman Allah SWT : "Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjukNya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur" ( Surah al-Baqarah : 185 )
  2. Mandi Sunat di pagi hari raya.
  3. Memakai pakaian baru atau bersih.
  4. Memakai wangi-wangian dan menghilangkan segala bau yang tidak elok.
  5. Memohon kemaafan dan keampunan kepada kedua ibu bapa, suami atau isteri ( jika ada ) dan ahli keluarga yang lain.
  6. Makan sedikit sebelum ke masjid dan melalui jalan yang berbeza untuk pergi dan pulang dari masjid.
  7. Solat Sunat Hari Raya.
  8. Ziarah-menziarahi dan sebagainya.

Ketika sedang bergembira di hari raya, jangan dilupa pada golongan yang memerlukan. Amalan bersedekah merupakan cara terbaik sebagai tanda kesyukuran di atas segala nikmat dan rezeki yang dikurniakan Allah.

Selain daripada itu, dalam kesibukan membuat persiapan menghadapi hari raya, perlu dielakkan campuraduk antara amalan-amalan yang baik dengan amalan yang ditegah. Di antaranya pembaziran dalam penyediaan makanan dan minuman. Selain itu, percampuran di antara lelaki dan perempuan secara bebas di dalam sesuatu majlis perlu dielakkan daripada berlaku.

Perkara-perkara maksiat yang ditegah oleh syarak mestilah dijauhi dan janganlah melakukan perlanggaran batas-batas agama. Umat Islam juga perlulah menjaga adab sopan ketika menziarahi sanak saudara. Di antaranya ialah dengan memilih waktu yang sesuai untuk berziarah.

Apa yang diharapkan, hari raya bukan semata-mata hari untuk bergembira tetapi yang lebih penting dan utama ialah mendapat keredhaan dari Allah SWT.

~ Tulisan dipetik daripada Risalah Ramadhan PPD SPS ~


"MaSuK RaMaDhan SerViS ImAn, KeLuaR JadI MusLim BuDiMaN "
.: Lampiran :.
~Kad Raya yang paling Ina suka...comey sgt~
Penghargaan ni buat Kak faarihin (",)
TQ...


2 Lontarkan KALAM anda:

hANiFF said...

Salam...Selamat hari raya...
Ina dah pernah join MPR ke?
kalau belum, jom la join tahun ni...

Ina, ni emel saya;
puterafriend_haniff{AT}yahoo(DOT}com{DOT}my

untuk FACEBOOK, MYSPACE dan FRIENDSTER

Ina NaiLofar said...

ws...ina dah join MPR'07... :)