PERHATIAN : ANDA PEMINJAM PTPTN? Sila ambil pengajaran dan peringatan!

24 June 2011

BHarian 24/06 : 152,000 pelajar berdepan tindakan dihentikan pinjaman PTPTN
Lagi berita tentang PTPTN, hehe J

★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★


TEMERLOH: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) akan memberhentikan pinjaman kepada 152,000 pelajar berikutan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) yang diperolehi mereka adalah 2.0 ke bawah. 

Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said, berkata jumlah pelajar yang ditamatkan pinjaman itu membabitkan pinjaman sebanyak RM632 juta.
"Mereka sebelum ini adalah pelajar terbaik yang maju dalam pelajaran tetapi atas sebab tertentu pembelajaran mereka semakin merosot dan keputusan peperiksaan semester dua gagal mencapai 2.0 mengikut PNGK.


"Bagaimanapun jika mereka berjaya mendapat keputusan PNGK 2.0 ke atas dalam peperiksaan berikutnya PTPTN akan menyambung semula pinjaman tersebut," katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan wang pendahuluan pembiayaan pinjaman PTPTN kepada seramai 100 pelajar kawasan Parlimen Kuala Krau yang layak memasuki IPTA dan IPTS di Jengka dekat sini, hari ini. 

Setakat ini, Ismail berkata, PTPTN memberi pinjaman sebanyak RM38.69 juta kepada seramai 1.75 juta pelajar. 

Dalam pada itu, katanya, PTPTN melupuskan pinjaman sebanyak RM277.99 juta kepada seramai 9,545 pelajar yang mendapat ijazah kelas pertama pada tahun lalu. 
"Tindakan menyenaraihitamkan mereka yang liat membayar pinjaman diteruskan dan sehingga kini seramai 132,180 orang berada di bawah senarai berkenaan," katanya. 

Katanya, seramai 12,400 peminjam membayar balik pinjaman dengan kutipan berjumlah RM113.9 juta. - BERNAMA ★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★★☆ ☆★


Ting ting = Selak-selak BH on9 nampak berita ni dulu, huhu...waspadalah rakan2 yang ranum meniti alam IPT, jaga result kalian yea...yang dapat biasiswa pun sama!hehe  

0 Lontarkan KALAM anda: