SEBARAN INGATAN-moga bermanfaat buat Akhirat kita-

19 July 2011



Apa yang jadi pada akaun facebook kita selepas kita mati? o.o?

mari kita renung-renungkan bersama
fikir-fikirkan bersama
jika satu hari nanti kita mati,
akaun facebook ini hanya kita yang tahu password
hanya kita yang boleh access..

dan

selepas kita mati..
apa yang jadi pada akaun fb kita?
mungkin ada yang akan ucapkan takziah
mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu
tetapi..

sedarkah kita
gambar-gambar kita..
akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?
gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna
macam mana nanti?

lelaki ajnabi dan wanita ajnabi terus-terusan tengok
dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita..
walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada..
saham dosa terus meningkat..

macam mana?
pernah terfikir tak?
tudung singkat dan seluar pendek yang dipakai itu, diletak dan ditayang di fb,
akan selamatkan kita dalam kubur nanti?
legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?
baju yang membalut aurat itu, bagaimana?

mungkin kini
kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik
tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya

tapi di akhirnya nanti..
semua itu tidak akan membawa erti
semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup
di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita

cuba kita renung-renungkan,
saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan
kita di muka bumi sehingga hari akhirat
tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan
peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~

jagalah maruah diri sebagai seorang muslimin dan muslimat
mati itu pasti
persiapkan diri untuk mati itu perlu
dan kepada mereka yang mempunyai gambar yang sudah lengkap ditutupi auratnya..
InsyaAllah tidak mendapat dosa..

moga Allah redha dengan perkongsian ini
amin~
renung-renungkan da selamat beramal

●●●●⊱●●⊱●●⊱Sebar-sebarkan Semoga Bermanfaat ●●⊰●●⊰●●●● :



Saham Akhirat buat PENULIS ASAL. ALLAH SWT pasti memberikan yang terbaik buat kamu! :)

2 Lontarkan KALAM anda:

Monster Siti said...

nasihat berguna. terima kasih. tp nak komen sket pasal belog ni, rasa banyak sangat widget, so menjadikan blog ni berat ^,^ no offense ;)

♥ Nur Hazlina Binti Mohd Fisol ♥ said...

TQ Monster Siti

Atas tegurannya. :)
Akan cuba baiki mana yang patut.